tiistai 26. heinäkuuta 2011

Slavonic Tractor ja Räikkä

Illan kansainvälisesti menestynein esiintyjä on lauluyhtye Slavonic Tractor. Yhtye esittää bulgarialaista laulua, jolle tunnusomaista on voimakas äänenkäyttö ja rapeat sekuntiharmoniat, mutta toisaalta värisyttävän kauniit melodiat ja menneestä maailmasta kertovat tekstit. Yhtye on voittanut useita kansainvälisiä kuorokilpailuja mm. Pohjois-Irlannissa ja Virossa, ja vuonna 2009 se palkittiin Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa korkeimmalla arvosanalla, kolmella kultaleimalla.

Slavonic Tractor

Vuonna 2010 yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä. Ylen Laulua kuorossa -ohjelmassa levyä arvioineen kuoroguru Timo Lehtovaaran mukaan se on "vaihteleva ja pitää kuuntelijan mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka. Tämä levy on ehdottomasti mielestäni viime aikojen merkittävimpiä etnisen kansanmusiikin äänitteitä maassamme."


Kantele sopii myös bulgarialaisen musiikin säestykseen. Slavonic Tractor esittää kappaleen Neditse le Nedo, "rakkauslaulu Nedalle".

Laulu- ja soitinyhtye Räikkä esittää keskiaikaista maallista musiikkia aikakauteen sopivilla soittimilla ja riehakkaalla huumorilla höystettynä. Tärkeä osa Räikän identiteettiä on riehakas lavaesiintyminen, josta Turun keskiaikamarkkinoiden yleisö on saanut nauttia jo vuodesta 2004.

Räikkä

Myös Räikkä julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2010. Yhtyeen laulujen melodiat ovat aitoja keskiaikaisia melodioita eri puolilta Eurooppaa. Keskiaikaisia aiheita käsittelevät sanoitukset ovat Räikän omaa käsialaa. Laulujen teemat vaihtelevat synneistä ja niiden karmeista seurauksista munakauppaan ja hilpeään illanviettoon. Ja niiden karmeisiin seurauksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti